עם חלוף הימים בהם נכנסתי אט אט לעולם הקליעה, יצא לי להיות בכמה ירידים של קליעה בערבה באירופה. במקביל אני עוקב ברשתות החברתיות אחרי קולעים רבים ושונים מכל רחבי העולם. כצופה מהצד שמתי לב שלכל מדינה יש את אופי וצורת הקליעה המקובלים בה. ודי בקלות ניתן לאפיין את סוג ואופי הקליעה לכל מדינה. הדברים ממש לא שחור/לבן, אבל אתן כמה דוגמאות. בארה"ב למשל קולעים הרבה עם נצרים טבעיים וצבועים והסלים הם למטרות דקורטיביות. באוסטרליה למשל קולעים יותר אבסטרקטי ואומנותי ופחות פרקטי. בדרום אירופה למשל ישלבו לפעמים קנה בקליעה. במזרח הרחוק עובדים הרבה עם נצרים ובמבוק. וביפן קולעים רק עם במבוק וכך אפשר למצוא עוד מאפיינים רבים לכל מקום ואזור.
במאמר זה אבקש להרחיב קצת יותר על ההבדל בקליעה בין מזרח למערב אירופה. לפני חצי שנה כשהתחלתי ללמוד קליעה בערבה אצל פיטר שהוא עצמו בא מרוסיה. נחשפתי לאופי קליעה קצת שונה מאשר הקליעה שהכרתי המקובלת במערב אירופה. על פניו כולם קולעים בערבה ושיטות הקליעה מוכרות לכולם. אבל כל תרבות פיתחה את זה בכיוון אחר.
עד לפני כ-100 שנה סלים קלועים היו מצרך מאוד שימושי ביומיום של כל החברה במזרח ובמערב אירופה. אבל כיום שיש הרבה תחליפים זולים, הצורך בסלים קטן והוא נהיה מעין מוצר עיצובי. לעומת זאת, הדיכוי הכלכלי שעבר על מזרח אירופה בשנות הקומוניזם. הביא לכך שמדינות רבות עדיין נמצאות ברמת הכנסה נמוכה, וסל הוא עדיין מוצר שימושי ולא רק פריט אסטטי. ולכן קולעי הסלים במזרח אירופה מנסים לקלוע סלים זולים באופן יחסי כדי שהמוצרים שלהם ימכרו בקלות.
הבדלי הקליעה בין מזרח למערב
הפער הכלכלי והתרבותי בין מזרח ומערב אירופה הביא גם לכמה שינויים בתחום הקליעה אליהם שמתי לב:
- אחד השינויים אליהם שמתי לב הוא השינוי בעובי מקלות הערבה שאיתם קולעים. במזרח אירופה קולעים עם ערבה שהיא הרבה יותר דקה, וזה משפיע על חוזק הסל.
- אפשר לראות הבדל גם בסיומת. ברוב הסלים במערב אירופה הסיומת היא רצועה רחבה וחזקה כמעט כמו חגורת בטון. בסלים במזרח אירופה הסיומת הרבה יותר דקה וחלשה (באופן יחסי) והרבה פעמים היא תהיה סיומת צמה.
- אופי הקישוטים של הסלים שונה בין המערב למזרח אירופה. במערב אירופה בשנים האחרונות מגדלים המון זנים של ערבה. לכל זן יש קליפה בצבע שונה, דבר המאפשר משחקי צבעים בקליעה. ומעבר לסלים הרגילים אפשר לראות הרבה סלים עם אופי שונה וצורה מיוחדת. כי כולם מחפשים לייצר סל שונה ומיוחד. במזרח אירופה לעומת זאת אופי וצורת הסלים הוא די אחיד והקישוטים נעשים יותר בהוספה של צמה או קישוט אחר חיצוני.
- במזרח אירופה – מקובל לצבוע את הערבה בצבע חיצוני כדי לקבל גוון שונה. במערב אירופה – משתמשים הרבה בערבה עם קליפה – כאשר לקליפה יש צבע שונה, וכך ניתן לקבל גוונים שונים.
והנה עוד צמד תמונות שמדגים את ההבדלים בין המערב למזרח אירופה:
זה מסקרן ומעניין לגלות כל מיני היבטים תרבותיים וחברתיים דרך קליעת הסלים. אחידות הסלים במזרח אירופה היא תמצית החשיבה הקומוניסטית שכולם שוים, וצמצום אומנות קליעת הסלים למרחב ההישרדותי. לעומת מערב אירופה שרואים בקליעת סלים כלי פתוח ליצירה ולשימוש בכל תחום.