הקליעה הקדומה
קליעה היא אומנות עתיקה של יצירת חפצים מחומרים טבעיים. זאת ועוד ממצאים מתקופות פרה-היסטוריים מעידים על קיומה של מלאכת הקליעה עוד לפני התפתחות הקדרות הקראמית. ההיסטוריה של הקליעה מהווה חלק מהותי בהתפתחות התרבות האנושית ו מלאכות הקדומות.
בכל העולם קלעו בעזרת הצמחים המקומיים שגדלו באזור מגורי האדם. הקליעה בארץ ישראל נעשתה בעזרת חומרים אורגניים, כגון קש, גומא וענפי דקלים. חומרים אורגניים מתפרקים ומתכלים בקלות על כן רק ממצאים בודדים שרדו עד לימינו.
שימורם ומציאתם של רוב הסלים התאפשר הודות למזג האויר החם ויבש השורר במדבר יהודה. היובש הרב שמר על החומר האורגני – הקש שלא יתבלה ויתפורר. רוב הסלים הקדומים נמצאו במערות באזור מדבר יהודה, מפני שלתוכן לא נכנס הגשם. בארכיאולוגיה של ארץ ישראל נמצאו סלים שונים וגם מצאו כברה ומחצלות.
לפני כשנה נמצא סל קדום בן כ-10,000 שנה. הסל נמצא בחפירות של רשות העתיקות במערת מורבעת במדבר יהודה. מקובל שזהו הסל הקדום ביותר בעולם. ואודות למזג האויר החם ויבש, הוא נשמר בצורה כה טובה.
השימוש בעבר בענפי הדקל היה בעיקר באמצעות פירוקו לסיבים, ודרך הכנת חבלים שמהם היו קולעים סלים.
בימינו משתמשים ישירות בענפי הדקל – הסנסנים, כשהם שלמים ללא עיבוד מיוחד, ומהם קולעים את הסלים. סל הקלוע מסנסנים שלמים אף נמצא באחד מהאתרי העתיקות בארץ.
הקליעה הערבית
במסורת הקליעה בתרבות הערבית המקומית השתמשו בעיקר בשתי חומרים עיקריים לקליעה: בענפי זית, ובקנה. מחומרים אלו קלעו סלים, מחצלות ורהיטים.
ניתן להרחיב על ההיסטוריה של הקליעה מלאכות הקדומות בתרבות הערבית אצל יונית קריסטל החוקרת את המלאכות הקדומות בארץ וגם כתבה ספר על כך.
קליעת רהיטים מראטן התפתחה ב 100-200 השנים האחרונות, באזורינו זה התפתח בעיקר במצרים וברצועת עזה, הראטן הוא חומר מיובא מהמזרח. כיום יש מספר בודדים של קולעים שעוד עוסקים במלאכה זו בארץ.
בימינו
כיום החומר העיקרי הנפוץ לקליעה בארץ הוא סנסנים שהם תוצר של גידולי תמרים מקומיים. וגם נצרים שהוא חומר טבעי ומעובד המיובא מהמזרח.